Kanalkontorets historia

Husets historia

Byggnaden på Östra Kanalgatan 10 är det äldsta huset i stadsdelen Haga och ett av de äldsta trähusen i Karlstad.
Det är byggt någon gång i början på 1860-talet men då utan källarvåning. Den grävdes ut i efterhand, förmodligen i början av 1900-talet.

Kanalkontoret har historiskt ingenting med själva pråmkanalen att göra, annat än att det ligger med vacker utsikt över slussen.
Huset har genom åren använts till bland annat bostadshus, ölstuga, guldsmedsaffär och advokatbyrå.

Så här skriver Lars Wennberg i sin bok
”Haga – en stadsdel i Karlstad”

Av mantalslängden för 1885 står hemmansägare Joh. Magnusson i Gråberg som ägare till fastigheten.

Den ägdes efter sekelskiftet och fram till 1940-talet av stationsinspektören Oskar Ahlström i Västanfors. Han bosatte sig här efter sin pensionering.

Huset hör till de första som uppfördes i området. Det står ännu kvar och är således den äldsta byggnaden i Haga. Numera finns en lägre tillbyggnad i söder.
I huset fanns en gång för länge sedan ”Öl-Anna”, som fick sitt namn på grund av att hon sålde öl. En djärv gissning kan vara att hon hette Anna Edström och var född 1895.

Karl Ivar Asplund (f 1898) har bott i huset. Han var folkskollärare, blev tillsynslärare vid gamla skolan och senare överlärare vid fortsättningsskolan samt slutligen rektor.
På 1940-talet disponerade civilingenjör Erik Erasmie huset. Före 1950 förvärvade köpman Sven Hellman huset. Han drev här firman Hellmanco med försäljning av ur och silver men hade även en tid butik i Nygatan 1.

Olof Wennberg:

  ”Jag vandrar på Kanalgatan mot Hagatorget. Här har jag en obebyggd tomt från Östra Kanalgatan ner till Hollstens skoaffär.
Den enda bebyggelsen som fanns där var Barthelssons uthus. Jag minns att den tomten var inhägnad och troligen var den någon form av beteshage för slaktdjur till Barthelssons. Under 30-talet blev den bebyggd av fröken Forsgren, lärare på flickskolan.
I nästa byggnad med en för mig okänd ägare bodde Ståhl, Dahlén och Lund, den senare med en folkilsken hund, som jag återkommer till.

Så kommer ett en och en halv plans hus, Ahlströms, numera Hellmans och sist Gottfrid Wallins i hörnet av Kanalgatan och Nygatan.

Wallins cigarraffär, Ahlgrens guldsmedsaffär, Ekmans gottaffär och inne på gården Engströms skomakeri, det var de rörelser som fanns i min minnesbild på min vandring.
I Ahlströms hus fanns som jag nämnde en tant med en folkilsken hund. En dag på min väg till gamla skolan på Drottninggatan kom denna hund lös och såg mig som lämpligt offer. Följden blev att jag, springande i hög fart med mössan nerdragen i pannan, inte observerade vinkeljärnsräcket på gångbanan över kanalen. Pang, och så var de flesta tänder i överkäken slagna inåt!
Vad jag minns, var det diakonissan som bodde strax intill, som bröt dem rätt igen med förhoppning att allt skulle bli bra.

Längs Nygatan efter Wallins hus kom fru Perssons modeaffär, Wahlbergs mjölkaffär, där Brollan och Kalle laddade upp med en säck pilsner och sedan Bergmans Kontantaffär, Larssons Manufaktur och Hollstens skor.
Skomakare Hollsten kom från Nyed. Blev sen skohandlare i det hus, som fortfarande finns kvar men är utrymt. Det har fått en liten nådatid.

Skomakare Liljeberg fanns i bottenvåningen och plåtslagare Hollsten på övervåningen i gårdshuset.
I övervåningen på gathuset bodde slaktare Barthelsson med slakteriet långt inne på gården och en stor affär i Saluhallen.
På samma tomt hade också Harald och Hilding Gustafsson sin bilstation.”

Citat från ”Haga En stadsdel i Karlstad” av Lars Wennberg